Thursday, October 1, 2009

Puding Jagung Syawwal

Gambar sementara menunggu beku

Bahan-bahan:

1 tin susu cair
10 camca besar tepung kastard
1 tin jagung
Gula dan garam secukup rasa

Cara-cara:

1. Mulakan dengan membaca basmalah dan berselawat ke atas Rasulullah Sollallahu'alaihi wasallam.

2. Masukkan tepung kastard ke dalam 1/4 tin susu cair dan kacau hingga sebati. Ketepikan.

3. Didihkan 3/4 tin susu cair lagi bersama gula dan garam secukup rasa.

4. Masukkan adunan kastard tadi ke dalam susu mendidih dan kacau hingga sebati. Adunan akan menjadi pekat serta-merta.

5. Masukkan jagung dan kacau lagi hingga sebati.

6. Padamkan api. Tuangkan adunan ke dalam acuan dan sejukkan hingga beku.

7. Boleh dihidangkan kepada tetamu di 'Idulfitri.

No comments:

Post a Comment

Pengenalan

Blog yang mengumpulkan resepi-resepi daripada pelbagai sumber untuk rujukan peribadi pemiliknya, bukan untuk tujuan komersial dan lain-lain. Selamat Datang kepada anda.