Friday, October 23, 2009

Bubur Ayam


Sumber: Majalah Jelita Mac 1992

Bahan-Bahan:

300 gm beras, dicuci bersih
2 cm halia, dititik
3 batang serai, dititik
½ ekor ayam Air secukupnya
Garam secukupnya
Sedikit daun bawang dan daun sup

Cara:

Beras, halia, ayam, serai dan air direbus hingga beras hancur.

Masukkan garam. Kacau hingga rata.

Apabila beras hancur, angkat dan keluarkan ayam.

Ambil isi ayam dan masukkan semula ke dalam bubur. Kacau hingga rata.

Masak sebentar lagi baru diangkat. Ketika menghidang taburkan daun bawang dan daun sup.

No comments:

Post a Comment

Pengenalan

Blog yang mengumpulkan resepi-resepi daripada pelbagai sumber untuk rujukan peribadi pemiliknya, bukan untuk tujuan komersial dan lain-lain. Selamat Datang kepada anda.