Thursday, June 4, 2009

Puding Kastard

Bahan-Bahan:

20 gm agar-agar
1000 ml air
300 gm gula pasir
4 camca besar tepung kastard
400 ml susu cair 4 biji telur
300 gm mangga ranum (dikisar halus)
½ camca teh esen vanila
Pewarna merah

Cara:

1.Masak agar-agar bersama air di dalam periuk di atas api sederhana hingga agar-agar larut.
2. Masukkan gula pasir, kacau hingga ia larut.
3.Asingkan 500 ml agar-agar, bubuh di dalam periuk lain di atas api kecil.
4.Kacau tepung kastard bersama susu cair dan telur di dalam mangkuk hingga ia sebati.
5. Bahagikan ia dua bahagian.
6.Tuang sebahagian kastard di dalam agar-agar pertama, kacau hingga ia sebati.
7.Tuang ia di dalam acuan pilihan. Biar ia keras sedikit.
8.Tuang baki kastard di dalam baki agar-agar tadi, kacau hingga sebati.
9.Masukkan puri mangga bersama esen vanila dan pewarna merah.
10.Jerang hingga ia mendidih.
11.Tuang agar-agar bermangga di atas agar-agar lapisan pertama tadi. Biar ia keras.

**this one was taken from Majalah Wanita.

No comments:

Post a Comment

Post a Comment

Pengenalan

Blog yang mengumpulkan resepi-resepi daripada pelbagai sumber untuk rujukan peribadi pemiliknya, bukan untuk tujuan komersial dan lain-lain. Selamat Datang kepada anda.