Tuesday, August 31, 2010

Kek Coklat Moist

Credit to Puan Nita: sudipkayu.blogspot.com

Bahan2:

2 cawan tepung blue key
1 cawan gula halus
1 cawan susu pekat manis
1 cawan milo
1 cwn serbuk koko
4 biji telur ayam
1 cawan minyak masak
1 cawan air panas
periuk kukus

Cara2:

Campurkan semua bhn satu persatu. Just pakai wisk. Tak payah pakai mixer..takut terlalu naik nanti..bancuh rata..kukus dlm masa 40 minit.

Monday, August 23, 2010

Kek Batik

Sumber gambar: Flickr

Bahan-Bahan:

2 paket biskut marie (patah-patahkan)
1 cawan milo
1 cawan koko
1 ¾ cawan gula
1 buku butter
5 biji telur
½ cawan air

Cara:

-patah-tahkan biskut marie ke dalam 1 mangkuk besar.

-masukkan milo, koko, gula, butter, 5 biji telur dan 1/2 cawan air ke dalam periuk. kacau hingga sebati. kemudian, didihkan di atas api. lebih baik jika dididihkan dengan cara double boiling supaya coklat tidak cepat hangit.

-setelah mendidih, tuang coklat ke dalam mangkuk yang berisi biskut marie. gaul coklat dan biskut marie hingga rata.

-akhir sekali, masukkan biskut yg digaul rata bersama coklat ke dalam loyang. hempap2kan biskut itu sehingga mampat didalam loyang.

-setelah mampat, biarkan kek sejuk di dalam peti sejuk selama 1 jam. akhir sekali, kek batik boleh lah dipotong dan di hidang.

Sumber: mesra.net

Thursday, August 19, 2010

Cendawan Goreng

Kredit to: myluvlykitchen.blogspot.com

Bahan-bahan :

500-750g cendawan tiram (dicuci dan ditoskan)
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1 cawan tepung jagung
1 biji telur ayam
3 sudu besar serbuk ketumbar (atau serbuk kari je)
1 sudu kecil kunyit
2 sudu besar air kapur

Cara-cara :

1. Campurkan semua bahan dan kacau sebati.
2. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit supaya tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair.
3. Panaskan minyak dan masukkan cendawan satu persatu dan goreng sehingga kekuningan.
4. Angkat, toskan minyak dan boleh lah dimakan dengan sambal kicap.

Tips menggoreng :

1. Pastikan cendawan betul-betul kering sebelum digoreng.
2. Pastikan cendawan yang hendak digoreng tidak direndam di dalam adunan tepung supaya cendawan tidak lembek.
3. Pastikan sukatan air betul supaya cendawan yang digoreng rangup dan tidak menjadi lembek.
4. Minyak mestilah betul-betul panas dan banyak untuk mendapatkan hasil yang menarik di samping pandai mengawal kepanasan kuali. Jika minyak tidak panas ini akan menyebabkan cendawan makan minyak dan lembek apabila diangkat.

Pengenalan

Blog yang mengumpulkan resepi-resepi daripada pelbagai sumber untuk rujukan peribadi pemiliknya, bukan untuk tujuan komersial dan lain-lain. Selamat Datang kepada anda.