Thursday, August 19, 2010

Cendawan Goreng

Kredit to: myluvlykitchen.blogspot.com

Bahan-bahan :

500-750g cendawan tiram (dicuci dan ditoskan)
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1 cawan tepung jagung
1 biji telur ayam
3 sudu besar serbuk ketumbar (atau serbuk kari je)
1 sudu kecil kunyit
2 sudu besar air kapur

Cara-cara :

1. Campurkan semua bahan dan kacau sebati.
2. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit supaya tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair.
3. Panaskan minyak dan masukkan cendawan satu persatu dan goreng sehingga kekuningan.
4. Angkat, toskan minyak dan boleh lah dimakan dengan sambal kicap.

Tips menggoreng :

1. Pastikan cendawan betul-betul kering sebelum digoreng.
2. Pastikan cendawan yang hendak digoreng tidak direndam di dalam adunan tepung supaya cendawan tidak lembek.
3. Pastikan sukatan air betul supaya cendawan yang digoreng rangup dan tidak menjadi lembek.
4. Minyak mestilah betul-betul panas dan banyak untuk mendapatkan hasil yang menarik di samping pandai mengawal kepanasan kuali. Jika minyak tidak panas ini akan menyebabkan cendawan makan minyak dan lembek apabila diangkat.

No comments:

Post a Comment

Pengenalan

Blog yang mengumpulkan resepi-resepi daripada pelbagai sumber untuk rujukan peribadi pemiliknya, bukan untuk tujuan komersial dan lain-lain. Selamat Datang kepada anda.