Friday, June 12, 2009

Sup Ayam

Bahan-Bahan:

1 ekor ayam (disiang,asingkan kulit & lemaknya,ketepikan)
1 sudu kicap cair
Garam & lada sulah secukup rasa
2 kuntum bunga lawang
5 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 labu sedang bawang besar
4 ulas bawang putih
2.5 cm halia (dikikis kulitnya & biarkan sebuku)
4 cawan air
250 gm ubi kentang (dipotong dadu kecil-kecil)
Garam secukup rasa
Bawang merah goreng
Daun bawang dicincang
Daun sup yang dicincang
Lada-lada hiris yang telah dijeruk

Cara:

1.Potongkan ayam kepada ketulan-ketulan & perasakan dengan campuran kicap.
2.Perapkan selama 15-20 minit.
3.Panaskan kulit & lemak yang telah diketepikan itu di atas api yang besar.Dapatkan minyaknya & tapis.
4.Tuangkan ke dalam periuk lain.
5.Pijarkan atas api yang sederhana & masukkan rempah-rempah kering.
6.Tumis selama 1-2 minit,kemudian masukkan bawang,bawang putih & halia. Goreng hingga layu.Besarkan api.
7.Masukkan ayam & bahan perasa selebihnya.
8.Goreng hingga rata kuningnya,kemudian kecilkan api.
9.Masukkan air,ubi kentang & garam. Didihkan perlahan-lahan hingga ayam & ubi kentang empuk.
10. Padamkan api itu. Sesuaikan rasanya & isikan ke dalam mangkuk-mangkuk sup yang berasingan.
11.Taburkan atasnya dengan bawang merah goreng,daun bawang & daun sup.Hidangkan segera dengan lontong atau roti.Hidangkan lada dalam pinggan yang berasingan.

##Taken from Masakan Idaman Melayu.

No comments:

Post a Comment

Pengenalan

Blog yang mengumpulkan resepi-resepi daripada pelbagai sumber untuk rujukan peribadi pemiliknya, bukan untuk tujuan komersial dan lain-lain. Selamat Datang kepada anda.