Friday, December 25, 2009

Acar Buah


Bahan-bahan:

500 gm buah-buah jeruk (limau, pala, kismis, prun)
15 ulas bawang putih
20 ulas bawang merah
3 cm halia (dimayang)
15-20 biji cili kering
30 sen cili padi, direndam dalam cuka 2 hari
½ cawan cuka
Sedikit gula
Garam
Minyak untuk menumis

Cara:

1. Cili dibuang biji & digiling.
2. Panaskan periuk & minyak. Masukkan cili, kacau sampai wangi.
3. Masukkan cuka, gula, garam & kacau rata.
4. Masukkan bawang putih, bawang merah & halia sambil dikacau.
5. Akhir sekali masukkan semua buah-buahan & kacau sampai rata.
6. Bila elok masaknya, angkat & sejukkan.

Pengenalan

Blog yang mengumpulkan resepi-resepi daripada pelbagai sumber untuk rujukan peribadi pemiliknya, bukan untuk tujuan komersial dan lain-lain. Selamat Datang kepada anda.