Saturday, June 13, 2009

Mee Rebus

Bahan-bahan:

Mee kuning
Sayur: sawi/ tomato
Ayam
Bawang besar ditumbuk
Bawang putih ditumbuk
Lada hitam ditumbuk
Halia dititik
Rempah: bunga lawang, buah pala, cengkih
Gula,garam

Cara:

1. Panaskan minyak.
2. Masukkan rempah,goreng hingga berbau harum.
3. Masukkan bawang yang ditumbuk tadi,goreng hingga berbau.
4. Masukkan halia.
5. Masukkan ayam.
6. Masukkan air.
7. Masukkan lada hitam, gula, garam.
8. Bila dah masak, boleh masukkan sayur.
9. Akhir sekali, masukkan mee kuning.Jangan kacau terlalu lama untuk mengelakkan mee tu kembang.
10. Boleh hidang.

** Resepi ni daripada mak.Sudah dicuba masak sendiri,alhamdulillah berjaya la... Indicator berjaya ialah bila mak menambah 2 kali.hehe.

Friday, June 12, 2009

Sup Ayam

Bahan-Bahan:

1 ekor ayam (disiang,asingkan kulit & lemaknya,ketepikan)
1 sudu kicap cair
Garam & lada sulah secukup rasa
2 kuntum bunga lawang
5 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 labu sedang bawang besar
4 ulas bawang putih
2.5 cm halia (dikikis kulitnya & biarkan sebuku)
4 cawan air
250 gm ubi kentang (dipotong dadu kecil-kecil)
Garam secukup rasa
Bawang merah goreng
Daun bawang dicincang
Daun sup yang dicincang
Lada-lada hiris yang telah dijeruk

Cara:

1.Potongkan ayam kepada ketulan-ketulan & perasakan dengan campuran kicap.
2.Perapkan selama 15-20 minit.
3.Panaskan kulit & lemak yang telah diketepikan itu di atas api yang besar.Dapatkan minyaknya & tapis.
4.Tuangkan ke dalam periuk lain.
5.Pijarkan atas api yang sederhana & masukkan rempah-rempah kering.
6.Tumis selama 1-2 minit,kemudian masukkan bawang,bawang putih & halia. Goreng hingga layu.Besarkan api.
7.Masukkan ayam & bahan perasa selebihnya.
8.Goreng hingga rata kuningnya,kemudian kecilkan api.
9.Masukkan air,ubi kentang & garam. Didihkan perlahan-lahan hingga ayam & ubi kentang empuk.
10. Padamkan api itu. Sesuaikan rasanya & isikan ke dalam mangkuk-mangkuk sup yang berasingan.
11.Taburkan atasnya dengan bawang merah goreng,daun bawang & daun sup.Hidangkan segera dengan lontong atau roti.Hidangkan lada dalam pinggan yang berasingan.

##Taken from Masakan Idaman Melayu.

Saturday, June 6, 2009

Mee Goreng Mamak

Bahan-bahan:

500g mi kuning
60ml minyak
1 labu bawang besar (dihiris nipis)
6 camB sos tomato
8 tangkai sawi (dihiris 3 cm)
300 g tauge (dibuang ekor)
2 biji telur (dipukul)
2 biji cili besar hijau
2 biji tomato (dipotong berbaji)
2 biji kentang (direbus & dihiris 0.5 cm)
3 ketul cucur udang (dihiris nipis)
10 ulas Bawang merah (dihiris nipis & digoreng garing)
5 tangkai daun bawang (dicincang)
garam secukup rasa

Bahan berikut diperap selama 1 jam:

200g daging kambing (dihiris nipis)
1 cam. Besar kicap manis
1 cam. teh kicap hitam
1/4 cam. teh serbuk lada hitam

Bahan Perasa:
2 camB kicap hitam
1-2 camt serbuk cili

Cara-cara:

Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar hingga wangi.
Masukkan daging perap dan bahan perasa. Kacau selama 3-4 minit.
Bubuh air dan tutup sebentar. Biarkan daging empuk.
Masukkan pula sos tomato dan sawi. Kacau selama 2 minit.
Kacaukan mi, tauge dan telur hingga bersalut.
Akhir sekali masukkan cili hijau, tomato, kentang dan cucur udang. Tambah garam ikut suka
Angkat dan taburkan bawang goreng dan daun bawang sebelum disajikan.

Rujukan: Buku "Masakan Popular Malaysia" - Nor Zailina Nordin.

## I took from iluvislam.com.Thanks.

Thursday, June 4, 2009

Puding Kastard

Bahan-Bahan:

20 gm agar-agar
1000 ml air
300 gm gula pasir
4 camca besar tepung kastard
400 ml susu cair 4 biji telur
300 gm mangga ranum (dikisar halus)
½ camca teh esen vanila
Pewarna merah

Cara:

1.Masak agar-agar bersama air di dalam periuk di atas api sederhana hingga agar-agar larut.
2. Masukkan gula pasir, kacau hingga ia larut.
3.Asingkan 500 ml agar-agar, bubuh di dalam periuk lain di atas api kecil.
4.Kacau tepung kastard bersama susu cair dan telur di dalam mangkuk hingga ia sebati.
5. Bahagikan ia dua bahagian.
6.Tuang sebahagian kastard di dalam agar-agar pertama, kacau hingga ia sebati.
7.Tuang ia di dalam acuan pilihan. Biar ia keras sedikit.
8.Tuang baki kastard di dalam baki agar-agar tadi, kacau hingga sebati.
9.Masukkan puri mangga bersama esen vanila dan pewarna merah.
10.Jerang hingga ia mendidih.
11.Tuang agar-agar bermangga di atas agar-agar lapisan pertama tadi. Biar ia keras.

**this one was taken from Majalah Wanita.

Sup Tulang Abuya

Resepi ni diminta daripada Abuya(suami ustazah) masa nak masak untuk program...so buat kenangan kat blog ni la...

MESIN:
• Bawang besar
• Bawang putih
• Halia

+ Rempah sup powder = TUMIS SEKALI

BUBUH MASA REBUS:

• Tulang
• Sup bunjut tulang
• Halia muda diketuk
• Air

BUBUH MASA MENDIDIH:

• Gula
• Garam
• Lada hitam mesin

Bihun Goreng Cina ala Kampung

Bahan-bahan:

1-bihun satu bungkus 
2-cili api 6 biji 
3-lada hitam 20 biji 
4-bawang putih/merah 6 biji 
5-sayur -lobak merah , sawi , jagung

##bahan untuk menumis,ambil bahan 2,3,4 dan kisar bahan tadi sehingga lumat.

Cara:

1.ambil sedikit minyak masak untuk menumis.
2.masuk bahan menumis,sehingga kuning. 
3.masukan bihun,kacau sehingga bihun lembut 
4.masukan telur(kalau perlu),akhir sekali 
5.masuk sayur kedalam bihun tadi.kacau sehingga bihun lembut.

Cadangan Hidangan:

setelah masak hidang dalam pinggan,untuk melazatkan lagi,hias dengan daun sup/daun bawang diatas bihun,tabur.

Pengenalan

Blog yang mengumpulkan resepi-resepi daripada pelbagai sumber untuk rujukan peribadi pemiliknya, bukan untuk tujuan komersial dan lain-lain. Selamat Datang kepada anda.